home
magyar

deutsch

  
 

Sajtó

Letette a lantot...

Kiadatlan kéziratok

A harmincas éveiben kezdett el írni. Akkor még magyarul. Akkor éledt fel benne az anyanyelv szeretete, amikor a gyerekei tanulták a német nyelvet az iskolában. Ma már magyarul és németül is ír, gondolkodik. Német nyelvű novelláival, elbeszéléseivel a Neue Zeitungban, különböző antológiákban, kiadványokban is találkozhattunk.

Önálló kötetét 1994-ben Krähen auf dem Essigbaum (Varjak az ecetfán) címmel egy német kiadó segítségével jelentette meg. Tarján történetét is megírta Tarjáni krónika címmel (1992) - magyarul. Az örökifjú tarjáni Mikonya Józsefet (70) most lelkesedése elhagyta. Nincs pénz utánnyomásokra, s kézirataira sem kíváncsiak a kiadók.

- Mindig azt írom le, amit látok. A mindennapok most is tálcán kínálják a témákat. Hiába. A nagy történelmi fordulópontokat a hétköznapi ember szemszögéből akartam és akarnám bemutatni, átadni a nemzetiségieknek és minden magyarnak.

Eddig még sikerült valahogy. Nemrégiben Budapesten voltam a nemzetiségi írók találkozóján. Művek születnek, azzal nincs is baj, ám nincs aki vállalná a kiadásukat! S ez nemcsak a nemzetiségi írókra vonatkozik. Sajnos, az én tevékenységem is a végéhez közeledik.

Az irodalom elvesztette jelentőségét. A közelmúltban befejeztem a magyarországi németség történetét bemutató könyvet, de nagyobb munkába már nem akarok fogni. Szélmalomharcot vívunk. Kész kéziratok hevernek az asztalomon... Sokan keresik, kutatják Tarján történetét is, ám nincs pénz az utánnyomásra.

1998. október 
  Várgesztesi Vagányok Sramlizenekar Várgesztesi Vagányok Sramlizenekar
gesztesivaganyok.uw.hu
 
Balambér Tamara Balambér Tamara
 
galéria
 
Sramlikings
www.sramlikings.hu
 
Zenei Fesztivál 2009
Barna Máté fotói
 
Közösségi élet
galéria
 
Tarján Község Önkormányzata
www.tarjan.hu
 
esküvői ruhák Dream Dress Szalon
esküvői ruhák
 
  Tarjáni Zenei Egyesület · HU-2831 Tarján, Csalogány u. 35.    tel./fax: +36-34/372-855     e-mail:strehli@pr.hu
webmester: tomacolor studio