home
magyar

deutsch

  
 

Tarján község

A település elhelyezkedése

Budapesttől 60 km-re nyugatra található, Komárom-Esztergom megyében. A dimbes-dombos, patakokkal szabdalt kis medencét a Gerecse hegykoszorúja öleli át.

Ma csaknem 2700-an lakják a falut. Az emberek zöme beszéli a német nyelvet. A Szent László-patak völgyében húzódó, takaros falu lakóinak csaknem kétharmada német nemzetiségű. A Rákóczi úti, barokk stílusú, műemlék katolikus templom terveit az Esterházyak kedvelt építésze, Fellner Jakab készítette, főoltára copf stílusú.

A XVIII. század végén emelték a késő barokk stílusú református templomot, amely ugyancsak a Rákóczi úton áll. A települést egyre többen látogatják külföldiek, gyakran fordulnak meg német csoportok.

Vendéglátó egységek mellett, messze földön híres a tarjániak vendégszeretete, a falusi vendégfogadás. A település különleges értéke, a sramlizene révén is sokan ellátogatnak egy-egy rendezvényre. Ezek közül is a legnépszerűbb a pünkösdkor megrendezett többnapos Zenei Fesztivál, és ősszel a hagyományos szüreti felvonulás.
 

A település története

A községet először II. Endre idején, 1240-ben említik az oklevelekben. 1426-ban már a tatai várhoz tartozó faluként szerepel egy oklevélben. A falu ekkor Esztergom vármegyéhez tartozott. A török időkben 1529-től a török hódoltság területére esett.

A történelem viharai miatt a népesség száma változó volt. A XVII. században a Csáky-féle telepítés eredményeként református magyarok éltek itt. Szervezett református egyházuk, lelkipásztoruk volt. A XVII. század végén a község a Hochburg-féle uradalomhoz tartozott. Az 1720. évi összeírás szerint még csak magyarok lakták.

A török korban kipusztult falu lassan népesült be, a Rákóczi szabadságharc bukása után 1727-ben az Esterházy család birtokába került, akik 1737-ben 40 német katolikus családot telepítettek itt le, melynek eredményeképp Tarján német többségű falu lett, s kezdetét vette egy sajátos magyarországi sváb kultúra virágzása. 1783-ra épült fel a római katolikus templom, melynek nemrégiben elkészült belső rekonstrukciója az eredeti állapotot állította vissza, zömében a hívek adományaiból.

A falu életét a II. világháború és az 1946-os kitelepítés változtatta meg. Bár a lakosság többsége helyben maradhatott, magyar telepeseket telepítettek a sváboktól elkobzott házakba.

Az 1989-es változást követően 1990. szeptember 30-án megalakult a helyi önkormányzat. A faluban 160 kisvállalkozás és 3 üzem tevékenykedik.

A helyhatóság kiépítette az infrastruktúrát az egész településen. A helybeliek jelentős anyagi hozzájárulásával kiépítették a a víz-, gáz-, csatornahálózatot, bevezették a telefont és a kábeltévét, megépítették, illetve felújították és belső úthálózatot.

    A faluban jelenleg csaknem 2700-an laknak. Sokan foglalkoznak szőlőtermeléssel, boraink a környéken is elismertek.
 

Tudnivalók a településről

Panziók, egy Erdei Hotel és sok magánszállás fogadja az idelátogató vendégeket. Pincesora országosan ismert. Kereskedelmi egységekkel jól ellátott. A zenekarai országon belül és külhonban is sok barátot vonzottak a faluba. Az utóbbi időben turisztikai központtá alakult át, ahová mindenki szívesen jön.

Pünkösdkor minden évben megrendezik a több napos zenei fesztivált. Itt sok külföldi és magyar zenekar szórakoztatja a közönséget, amely az esti stramlibállal zárul, melyen a helybeliek szolgáltatják a talpalávalót. Ezen kívül szüreti napok, búcsúk, a svábbál és a farsangi rendezvények vonzanak a nagy számú érdeklődőt.

A lakosság megőrizte és ápolja a német nemzetiségi hagyományokat. A falu kultúrális hagyományai már-már kiveszőben voltak, az utóbbi években azonban lelkes hagyományőrzők segítségével feléledni látszanak. Tervezik, hogy kulturális központot létesítenek a falu szívében, ahol a sajátos, a magyarországi svábságot jellemző, szokásait ápoló csoportok állandó otthont kapnak, ahol fiataljaink betekinthetnek lakóhelyük múltjába, értékeibe, bekapcsolódhatnak e csoportok munkájába.

 
  Várgesztesi Vagányok Sramlizenekar Várgesztesi Vagányok Sramlizenekar
gesztesivaganyok.uw.hu
 
Balambér Tamara Balambér Tamara
 
galéria
 
Sramlikings
www.sramlikings.hu
 
Zenei Fesztivál 2009
Barna Máté fotói
 
Közösségi élet
galéria
 
Tarján Község Önkormányzata
www.tarjan.hu
 
esküvői ruhák Dream Dress Szalon
esküvői ruhák
 
  Tarjáni Zenei Egyesület · HU-2831 Tarján, Csalogány u. 35.    tel./fax: +36-34/372-855     e-mail:strehli@pr.hu
webmester: tomacolor studio