home
magyar

deutsch

  
 

Utibeszámolók

14OO kilométerre Tarjántól Tarján teret avattak

Hattstedt, Németország, 2010. július 8-15-ig

A TARJÁNI ZENEI EGYESÜLET és az Önkormányzat néhány tagja 52 fővel járt a németországi Hattstedtben, akikkel az egyesületnek 19 éves a kapcsolata van. 2OO7-től már hivatalosan testvérvárosi kapcsolat is megkötődött.
Az egy hetes program csúcspontja már az első napon volt. Ekkor avatták fel a TARIAN PLATZ-t ami ezen túl hirdeti Tarján és Hattstedt barátságát. Az ünnepségen elhangzott a magyar és a német himnusz majd Ralf Hessmann Bürgermeister és Fülöp István a tarjáni Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke méltatta a nap jelentőségét. A Tarjáni Csibészek Sramlizenekar, a S-Iker 2OOO Sramlizenekar és a Mazsorett csoportokon kívül először járt itt a 3O éves Tarjáni Dalkör. Az első két nap kulturális események követték, ahol a csoportok bemutathatták tudásukat. A felléptek a helyi fesztiválon, de a dalkör az ünnepi Istentiszteleten is énekelt 3 dalt. Kettőt németül egyet magyarul. A zenekarok még több szomszéd községben is felléptek. Összességében igen nagy sikert arattak a tarjáni csoportok. A kulturális rendezvények után Nordfrieslanddal ismerkedtek meg a csoportok. Jártak szigeteken, fürödtek az Északi-tengerben, hajóztak a szigetek között és megismerték az apály-dagály jelenségét. A legfelejthetetlenebb esemény Amrum szigeten történt. Itt kb. 2O kilométeres kerékpártúra végcélja előtt egy tornádó söpört át a sziget felett, aminek eredményeként elázott mindenki és örültünk annak is, hogy ép bőrrel átvészelte a programot. A fantasztikus természet a csodálatos friss levegő és a sok baráti szeretet örök élmény marad a csoportnak.

Gerlingenben jártunk

Tartományi svábbál, Gerlingen, 2O1O. április 16-19.

AZ 55. tartományi svábbál rendezvényére kaptunk meghívást Gerlingenbe. A 31 fős delegációt Fülöp István a tarjáni Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke vezette.
A delegációval tartott Dr. Martin Mihály alpolgármester és néhány testületi tag. A "Forgatag" táncegyüttes akinek vezetője Pető Gábor és felesége Tünde. A tánccsoport 3 alalommal lépett fel Gerlingenben. A svábbál kielmelkedően legjobb produkcióját mutatták be. ( magyar, sváb és bajor táncokkal ). A delegációval utaztak a TARJÁNI CSIBÉSZEK ( TARJANER SPITZBUAM ) sramlizenekar, akik rövid két nap alatt 4-szer léptem fel. ( Vezetőjük Stréhli György ) A svábbálon egész éjjel ők szolgáltatták a talpalávalót és a közönség bizony alig akart hazamenni olyan jó volt a hangulat. Vasárnap az istentiszteleten adtak koncertet, ami nagyon tetszett az ottani közösségnek. A svábbálon jelen voltak ismert német politikusok, de Tata és Zsámbék város polgármestere is megtisztelte a rendezvényt. A 22 éves barátság folytatását jelentette ez az út, aminek eredménye, hogy a tarjáni 16-ik svábbálra küldöttséggel érkeznek hozzánk a Gerlingeni táncosok és az Önkormányzat vezetői.


 
  Várgesztesi Vagányok Sramlizenekar Várgesztesi Vagányok Sramlizenekar
gesztesivaganyok.uw.hu
 
Balambér Tamara Balambér Tamara
 
galéria
 
Sramlikings
www.sramlikings.hu
 
Zenei Fesztivál 2009
Barna Máté fotói
 
Közösségi élet
galéria
 
Tarján Község Önkormányzata
www.tarjan.hu
 
esküvői ruhák Dream Dress Szalon
esküvői ruhák
 
  Tarjáni Zenei Egyesület · HU-2831 Tarján, Csalogány u. 35.    tel./fax: +36-34/372-855     e-mail:strehli@pr.hu
webmester: tomacolor studio